Een sparringpartner is goud waard

Er zijn momenten dat ik vreselijk blij ben dat ik sparringpartners heb.

Een sparringpartner is goud waard | Blog Lous van Haarst | Mastermind Instituut

Zo’n moment waarop ik worstel met dilemma’s en het realiseren van mijn ambities ineens een onmogelijke opgave lijkt. Heel prettig om dan een aantal ondernemers te hebben die met mij meedenken, advocaat van de duivel spelen, me uitdagen om een dilemma verder te onderzoeken, maar bovenal me stimuleren en inspireren om mijn doelen te realiseren.

Met wie bespreek jij je dilemma’s?

Ik kom in mijn omgeving regelmatig ondernemers tegen die graag een sparringpartner willen hebben, maar met wie bespreek je je zakelijke vraagstukken? Een partner of vriend is niet ideaal. Met hen heb je een emotionele binding en je loopt het risico dat ze je sparen met hun feedback. Een collega ondernemer dan? Lijkt perfect, die kent immers de klappen van de zweep, van het ondernemen. Als ik dit opper zie ik direct de ‘maar’ opdoemen. Hoe voorkom je dat je sparringpartner straks met jouw ideeën aan de haal gaat en wellicht je grootste concurrent wordt?

Stel je eens voor dat je met andere ondernemers aan jouw doelen en ambities kunt werken.

Dat je je vrij voelt om zonder reserves zaken te bespreken die jou bezighouden. Jij onderzoekt met sparringpartners op het scherpst van de snede je dilemma’s. Je krijgt eerlijke feedback en adviezen. Zo kun jij een volgende stap zetten en je ambities, wellicht langs een andere route, toch realiseren.

Aantrekkelijk? Hoe vind je dan ‘must have’ sparringpartners?

Mijn ervaring is dat, als je scherp hebt wat je verwacht van de anderen en van jezelf, het vinden niet meer zo moeilijk is. Voor mij zijn ideale sparringpartners, ondernemers die:

  • net als jij, de ambitie hebben om hun onderneming en het ondernemerschap verder te ontwikkelen. Dit lijkt wellicht vreemd; mijn insteek is dat je het meest leert van mensen die zelf ook ambities hebben.
  • zich realiseren dat je nu eenmaal niet weet wat je niet weet. Dat kennis en ervaring van anderen altijd waardevol is en dat je hier je voordeel mee kunt doen. Denk maar aan twintigers die echt met andere bagage het ondernemerschap instappen dan de inmiddels, vaak zeer ervaren, 50 jarigen.
  • niet alleen in hun onderneming willen werken maar weten dat juist aan je bedrijf werken, zorgt dat je je doelen realiseert.
  • uit verschillende branches komen. Zij kijken op een andere manier naar jouw dilemma’s en geven feedback en adviezen waar jij wellicht nog niet bij hebt stil gestaan.

Herken jij je in bovenstaande punten èn wil jij in 2016 je onderneming op een hoger plan tillen, dan is een lidmaatschap van een MasterMind Groep wellicht iets voor jou. Begin volgend jaar start een nieuwe groep.

Meer informatie treft je aan op mijn website. Weten of er nog plaats is voor jouw branche in een MasterMind Groep, of heb je andere vragen, neem gerust contact met mij op.

Blog geschreven door: Lous van Haarst | Mastermind Instituut

No comments yet.

Geef een reactie

Genoten van dit blog? Vertel het verder!