Ongeldige Algemene Voorwaarden

foto-manege-pony

“Paardrijschool My Little Pony stelt zich niet aansprakelijk voor blessures.” Het is een veelgebruikte zin in Algemene Voorwaarden. Maar afgezien van het feit dat er taalkundig geen hout van klopt, is het ook juridisch onmogelijk. In Amerika kan je juridisch meer in contracten vastleggen dan hier. Verwijzend naar de eigen verantwoordelijkheid van de burger, kunnen listige advocaten daar helemaal los met de kleine lettertjes.

In Europa werkt dat niet zo. Sterker nog, rechters nemen regelmatig beslissingen die lijnrecht ingaan tegen de afspraken, bedingen of algemene voorwaarden als de uitkomst anders onaanvaardbaar zou zijn. Dat is met name het geval bij letselschade. Aansprakelijkheid voor letsel is te beperken, maar uitsluiten kan bijna niet meer. Een mooi voorbeeld hiervan is de Skeeler-school die in de algemene voorwaarden had opgenomen in geen geval aansprakelijk te zijn. Een jonge moeder werd door de skeeler-instructeur gewezen op een mand helmen, maar ze zette er geen op; veel te warm en bovendien niet goed voor haar kapsel. Ze kwam ten val en door complicaties overleed ze. De skeeler-school werd toch aansprakelijk gesteld, ondanks het feit dat dit was uitgesloten en ondanks het feit dat de helm was aangeboden.

De Hoge Raad doet zoiets om twee redenen. Ten eerste wordt geprobeerd om de aansprakelijkheid zoveel mogelijk neer te leggen bij iemand die een verzekering kan afsluiten, zoals een sportschool. Ten tweede wil de Hoge Raad graag dat verzekeraars hun klanten dwingen – al is het maar om de premie laag te houden – om zoveel mogelijk schade te voorkomen. Verzekeraars zullen nu aan sportscholen vertellen dat er niet wordt uitgekeerd als er geen helm, bitje of scheenbeschermer is voorgeschreven. Het is dus een verstandige beweging van de Hoge Raad.

Helaas zijn niet alle bedrijven hiervan op de hoogte. Zo zocht ik onlangs het web af naar algemene voorwaarden van boks-clubs. Die weten duidelijk van niks. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het zogeheten eierschedel-arrest. De Hoge Raad heeft ook nog bepaald dat als degene die klappen krijgt, toevallig een flinterdunne schedel heeft, de volledige schade toch echt betaald moet worden. Betekent dit dat de ondernemer sowieso het haasje is? Nee hoor. Want via de algemene voorwaarden is het wel mogelijk om de aansprakelijkheid de juiste kant op te sturen; enkel en alleen richting de aansprakelijkheidsverzekeraar. Met een paar begeleidende truuks zijn dan alsnog het privévermogen en de rest van de onderneming te beschermen tegen de risico’s van een nare val.

Meer weten? Mail naar Antoinette@vliegerlegal.nl

Gastblog geschreven door: Antoinette Vlieger | Vlieger Legal

No comments yet.

Geef een reactie

Genoten van dit blog? Vertel het verder!